Butle tego typu były używane do przechowywania piwa. Ze względu na masową produkcję, jest ono wykonane niezbyt starannie, ma porowatą, nieregularną powierzchnię z domieszką organicznych elementów (słomy, piasku i wtrąceń wapiennych). Analiza chemiczna pozostałości odkrytych wewnątrz naczynia wykazała że było to naczynie na piwo, które było popularnym trunkiem w starożytnym Egipcie od najdawniejszych czasów, co najmniej już w IV tys. p.n.e. Piwo było, obok chleba, najważniejszym elementem pożywienia. Towarzyszyło ludziom na co dzień i od święta, jako że składano go bogom i zmarłym w ofierze. Do naszych czasów zachowały się ogromne ilości naczyń i butli na piwo, w których przechowywano i transportowano ten napój.
Naczynie pochodzi z Sakkary, królewskiej nekropoli Egiptu. Jeden z najstarszych na świecie browarów odkryła polska misja archeologiczna pracująca w Tell el-Farcha w Delcie Nilu. Pochodzą sprzed około 3500 lat p.n.e., także w Hierakonpolis (arab. Kom el-Ahmar w okolicach Edfu) znaleziono ślady działalności piwowarskiej, datowane na okres pomiędzy 3500-3400 rokiem p.n.e.