W 2025 roku świętujemy fakt, że równo 1000 lat temu królewska korona spoczęła na skroniach naszego pierwszego króla Bolesława, przez potomnych zwanego Chrobrym oraz Wielkim. Nowohucki oddział Muzeum Archeologicznego w Krakowie aktywnie włącza się w te uroczystości.
Od początku maja 2025 r. zapraszamy zwiedzających do obejrzenia nowej wystawy czasowej „Co jadano w czasach Bolesława Chrobrego”, zorganizowanej na piętrze tzw. Lamusa w zespole dworsko – parkowym w Krakowie – Branicach.
Ustalenie co jadano w czasach naszego pierwszego króla jest dziś możliwe w oparciu o wyniki badań archeologicznych oraz analizę przekazów średniowiecznych kronikarzy.
Zwiedzający wystawę dowiedzą się jakie zboża uprawiali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu oraz jakimi jeszcze roślinami uprawnymi i dziko rosnącymi, warzywami, owocami i mięsem, których zwierząt, urozmaicali swe memu.
Z uwagi na fakt, że zarówno ówczesny wybór potraw, jak i wygląd stołu znacznie różniły się, w zależności od tego, czy mówimy o posilaniu się na dworze władcy, czy w chacie szeregowego mieszkańca grodu, podgrodzia, czy osady o charakterze wiejskim, na wystawie zaprezentowane zostaną oryginalne, pozyskane podczas badań archeologicznych wczesnośredniowiecznych stanowisk na terenie Mogiły i Pleszowa, naczynia ceramiczne, a obok nich kopie elementów wczesnośredniowiecznej luksusowej zastawy stołowej.
Przekazane przez kronikarzy opisy wielodniowego ucztowania towarzyszącego zjazdowi gnieźnieńskiemu w roku 1000 stały się podstawą do podjętych na wystawie rozważań dotyczących fizycznej prezencji naszego pierwszego króla scharakteryzowanego przez nieprzychylnych mu obcych dziejopisarzy jako „wielki i ciężki” oraz wybitny miłośnik piwa.
Układ wystawy dopełniać będzie zaaranżowana scena bogato zastawionego stołu we wnętrzu ówczesnego palatium.
Ewa Kubica-Kabacińska