Polityka prywatności

Polityka prywatności dotycząca danych osobowych przetwarzanych na stronie internetowej Muzeum Archeologicznego w Krakowie

I. Kto przetwarza dane osobowe i w jakim celu

Dane osobowe, które są nam przekazywane podczas rejestracji i w związku z korzystaniem z naszej oferty edukacyjnej, a także w trakcie dokonywanych rezerwacji on-line są przetwarzane przez Muzeum Archeologiczne w Krakowie, z siedzibą przy ulicy Senackiej 3, 31-002 Kraków, wpisane do Państwowego Rejestru Muzeów, prowadzonego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, pod Numerem PRM/90/06, dnia 7 lipca 2006 roku oraz do Rejestru Instytucji Kultury, prowadzonego przez Województwo Małopolskie, pod numerem RIK 11/99, NIP 6750004471, REGON 357080620 (Administrator danych).


Powierzone nam w ten sposób dane osobowe w tym imię, nazwisko, adres poczty elektronicznej, numer telefonu, przetwarzane są:

  • w zakresie niezbędnym do nawiązania i prawidłowej realizacji naszej oferty edukacyjnej, w tym kontaktu drogą elektroniczną oraz realizacji składanych przez Użytkowników zamówień;

  • w celu prowadzenia serwisu, w szczególności procesu rejestracji;

  • w celu wypełnienia formularza kontaktowego;

  • w celu dostarczania na adres e-mail newslettera Muzeum Archeologicznego w Krakowie oraz innych publikacji i informacji zawierających reklamy zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. nr 144 poz. 1204).

 

II. Przekazywanie i udostępnianie danych osobowych

Muzeum Archeologiczne w Krakowie jako Administrator danych zastrzega sobie możliwość przekazania lub udostępnienia danych osobowych Użytkowników, których danymi administruje, osobom trzecim w przypadku gdy: 

  • użytkownik wyrazi na to zgodę lub

  • będzie to uzasadnione przepisami prawa lub

  • będzie to niezbędne w celu świadczenia Usług,

  • będzie to związane z dochodzeniem roszczeń oraz wyjaśnieniem okoliczności niedozwolonego korzystania przez Użytkowników z usług świadczonych drogą elektroniczną.

 

III. Prawa osób, których dane dotyczą

Zgodnie z RODO przysługuje Państwu:

  • prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii;

  • prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych;

  • prawo do usunięcia danych osobowych, w sytuacji, gdy przetwarzanie danych nie następuje w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa;

  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych;

  • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych;

  • prawo do wniesienia skargi do Prezes UODO (na adres ul. Stawki 2, 00 – 193 Warszawa).

 

IV: Z administratorem można się kontaktować w następujący sposób:

  • listownie: ul. Senackiej 3, 31-002 Kraków

  • przez pocztę elektroniczną na adres: mak@ma.krakow.pl

Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym można się skontaktować w sprawach dotyczących danych osobowych przetwarzania przez Muzeum Archeologiczne w Krakowie

Kontakt przez pocztę elektroniczną na adres: iod@ma.krakow.pl

 

V. Bezpieczeństwo danych

Administrator danych zapewnia bezpieczeństwo danych osobowych dzięki odpowiednim środkom technicznym oraz organizacyjnym, mającym na celu zapobieżenie bezprawnemu przetwarzaniu danych.

Ponadto dokładamy szczególnej staranności, żeby informacje osobowe były:

  • poprawne i przetwarzane w sposób zgodny z prawem;

  • dokładne i aktualne;

  • nie przechowywane dłużej niż to konieczne;

  • bezpiecznie przechowywane.

 

VI. Dane związane z przeglądaniem zawartości Serwisu za pomocą plików typu Cookies

Strona Muzeum Archeologicznego w Krakowie wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają:

  • dostosowanie serwisu do potrzeb Użytkowników;

  • tworzenie statystyk oglądalności podstron serwisu;

  • utrzymanie sesji Użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

Możesz wyłączyć ten mechanizm w dowolnym momencie w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeśli nie zgadzasz się z zapisywaniem tych danych prosimy o zmianę ustawień przeglądarki bądź opuszczenie witryny. Jakie dane zapisujemy w ciasteczkach i w jakim celu:

  • dane gromadzone w ciasteczkach są wykorzystywane do celów administrowania i monitoringu;

  • Użytkownik może zdecydować o zapisywaniu bądź nie ciasteczek w ustawieniach przeglądarki.

w przeglądarce Firefox: Opcje > Prywatność

w przeglądarce Chrome: Ustawienia > Ustawienia zaawansowane > Prywatność > Ustawienia treści

w przeglądarce Internet Explorer: Narzędzia > Opcje internetowe > Prywatność (pozwala wybrać różne poziomy ochrony) > Zaawansowane

w przeglądarce Opera: Preferencje > Zaawansowane > Ciasteczka

W każdej przeglądarce ciasteczka ustawia się osobno.